Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
web tracker
Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni. A tartalom kereskedelmi célokra NEM használható fel.

Horasz konyhája

Gasztronómia otthon, ételek, italok receptek férfi szemszögből. Hús minden mennyiségben, kínai és olasz tészták, néha pedig desszert.

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Horasz: @Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz melle... (2012.07.18. 12:39) Őz pörkölt borgácsban
  • Wekerlei: Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alat... (2012.07.18. 12:30) Őz pörkölt borgácsban
  • nagypapi: Legyetek hosszú életűek minden tekintetben! NP (2012.06.01. 11:42) Séfbolt
  • A díler: Át tudom érezni :))) Sok sok sikert nektek! :) (2012.05.21. 11:54) Séfbolt
  • vladx: hajrá Horasz :) sok sikert és tejjel mézzel folyó Kánaánt :) (2012.05.21. 11:15) Séfbolt
  • ehran: Hehe, pont arra jöttem el ma reggel, ha ezt tudom... :) (2012.05.21. 10:21) Séfbolt
  • zsurkenyer: Kedves Horasz ! Kérlek nézz be Zsúrkenyérhez! Köszönöm: Sutyi (Zsúrkenyér-né :)) (2012.04.15. 03:49) Szilveszteri menüajánló 2011
  • Utolsó 20

Címkék

Őz pörkölt borgácsban

2007.06.11. 10:48 | Horasz | 21 komment

Címkék: burgonya vadhús őz pörkölt

Vasárnap őz pörköltet készítettünk, bográcsban, vörösborosan, ahogy kell. A hús amelyet kaptunk és 3 hónapja a fagyasztóban pihent, ideális volt pörköltnek, egy őzbak nyaka és bordái illetve egy kis gerinc. Megfelelően húsos, ámde jó csontos részek. Édesapám szerint pörköltöknél fontos, hogy legyen benne csont, hiszen ettől (is) lesz jó sűrű a szaft, a csontból kifő az enyv. Szerintem szín húsból is lehet kitűnő pörköltet főzni, de valóban nem árt ha van egy kis csont.

Amit a bográcsba beleraktam:

  • 40 dkg házi füstölt szalonna (itt kell, hogy megemlítsem Zsúrkenyér kitűnő írását a szalonnáról, egyetértő bólogatás közepette),
  • ~ 2 kg őzhús,
  • 5 nagyobb fej hagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 2 tk egész kömény,
  • 4 szál sárgarépa felkarikázva,
  • 4 szál petrezselyem felkarikázva,
  • 3 db babér levél,
  • 4 dl száraz vörösbor,
  • 1 db száraz csípős paprika,
  • 1 db paradicsom,
  • só, bors, pirospaprika.

A szalonnát apróra felkockáztam, zsírját kiolvasztottam, a 2 tk egész köményt szétpattogtattam a forró zsírban. Rádobtam a felaprított hagymát, megsóztam, dinszteltem. Amikor a hagyma megfonnyadt, hozzáadtam a felkarikázott zöldségeket, összeforgattam, megsóztam. Amikor a zöldség megpirult, rádobtam a húst, hagytam hogy minden oldala szépen megpörkölődjön.

Miután levet engedett kb. 5 teáskanál pirospaprikát szórtam rá, majd hozzáöntöttem a bort, és rádobtam a babér levelet. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és hozzáraktam a csípős paprikát. A vizet a 4 órányi főzés alatt folyamatosan pótoltam, majd amikor a hús annyira megpuhult, hogy lefordult a csontról, a lét elforraltam, hogy sűrű, rövid szaftot kapjak.

Köretként petrezselymes, rozmaringos sült újkrumpli illetve saláta járt. A sikeréről annyit, mondok, hogy édesanyám aki alapból nem eszik vadat, halt, gombát (meg egy csomó más dolgot) kétszer szedett belőle.

Képek (tudom, maszatos a tányér széle, de annyira éhes voltam, hogy nem volt türlmem sokat játszani vele):





A bejegyzés trackback címe:

http://horasz.blog.hu/api/trackback/id/tr98223300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Gabor 2008.01.18. 13:36:18

Nem volt ozhusom, de a receptet kiproballtam kecskehussal es nagyon finomra sikerult. Masoknak is ajallom.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.01.21. 10:31:57

Gabor,

orulok, hogy jol sikerult. Ha pesti vagy elarulhatnad, hol sikerult kecskehust szerezned?

H.

őrmi 2008.01.26. 17:34:36

Kipróbáltam a receptet nagyon finom étel kerekedett belőle. Az előző reagálásra-kecskehúst,? szerezni?- mi tenyésztők pedig nem tudjuk eladni(Zala).Most őzzel készült, de kipróbálom kecskével is.

Hunter 2008.03.21. 21:56:55

Kitünő, csak a borokabogyot hiányolom!! Ehhez a menyiséghez elég 7-9 szem, megzuzva kissé, akár az elején, vagy a közepén hozzáadva...

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.03.21. 23:52:21

Koszonom,

Ket okbol nem kerult bele.

A) anyukam nem szereti
B) annyir megszokott mar a boroka a vadhusok melle, hogy ki akartam probalni milyen nelkule. es oszinten mondhatom nagyon finom.

H.

Emerico 2008.05.09. 14:06:09

Nagyon jól néz ki? Ez hány személyes adag? Ha kb 15-20 emberre készül, akkor milyen szorzóval kellene számolni? Köszi, E.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.05.09. 16:10:44

Szia,

Ez olyan 5-6 szmelyes adag. Amikor en sok szemlyre fozok igy szamolok:

20-40 dkg nyers hus/ koponya. Ez fugg attol, hany gyermek van (2 db 6 ev alatti gyermek egy adag), hany no, a ferfiak kozul ki az aki esteleg nagyobb darab, nagyetku, rajong a porkoltert.

1 kg husonkent szamolok 2 dkg nyers szalonnat.

20 emberre en olyan 8-9 kg szinhust szoktam szamolni + 1-2 kg csontos hust.

A zoldsegekbol siman veheted a 3-4x-eset az adagoknak.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.05.09. 16:20:14

Hulyeseget irtam

1 kg nyers hushoz, 5 dkg nyers szalonna kell.

reKorrekt 2008.07.08. 11:05:36

Üdv.

Ha gombát is tennék bele, azt megközelítőleg mikor ejtsem meg a 4 órás főzési idő alatt? Konkrétan vargányára gondoltam, bár még sejtelmem sincs hol tudom beszerezni. Ebben is kérném segítségetek, azaz hol tudok beszerezni olyan dolgokat mint:
- vargánya (illetve milyen gombát ajánlanátok még őz mellé),
- boróka bogyó;
(vidéki kisvárosban lakom, max. tesco van)
- szarvas vagy őz húsból készítsem?

Valamint kaptam egy tippet, miszerint akkor lesz tökéletes az őzpöri, ha rakok bele egy teáskanál csipkebogyó lekvárt. Vélemény?

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.07.08. 11:56:14

Szia,

Varganyat mindekeppen piacon probalj beszerezni. Szerintem az utolso 30-40 percben eleg hozzaadni a gombat. Jomagam nem vagyok nagy gombas, de itt egy csomo gombas recept van: netgombasz.hu illetve itt is: kozosgomba.blogspot.com/

Boroka gyakorlatilag minden vadetelnek alapveto kelleke, en pont ezert direkte kihagytam. Szerintem bioboltban vagy delicatesse-ben probalkoz beszerezni, bar elofordulhat, hogy a tescoban is kaphato.

Csipkebogyo lekvar biztos nem rontja el, nyugodtan rakj bele:)

Szarvas vagy oz? En az ozhust jobban szeretem, de ez egyeni izles kerdese. Szarvasbol is biztos nagyon finom:) En inkabb abbol az iranybol kozelitenem meg a kerdest, hogy mi az amihez konnyebben hozzajutsz, jo minosegu es friss:)

reKorrekt 2008.07.08. 12:44:46

Értem. Akkor marad őz, mert azt biztos tudok hozatni. A gombát és borókát meg előre elkezdem keresni :)

Köszi

psyho 2008.10.26. 16:14:02

látszik hogy még nem nyuztatok 1 őzet sem.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.10.26. 17:06:44

Igy igaz. Mint irtam kaptuk. De ha meghivsz szivesen elmegyek megnezni amikor te csinalod.

H.

reKorrekt 2008.11.17. 10:17:06

Szia Horasz.

Ismét a segítséged kérném, mert elérkezett az idő, megjött az őzhús. 10 kilónyi csontos hús (eredetileg 20 kiló de a combokat sütni fogjuk mellé - bár ez utóbbi nem az én reszortom lesz :).
Szóval próbáltam egyszerűen 5x-ös adagot venni mindenből, de volt pár tétel ami így nekem kicsit soknak tűnt:
- 25 fej hagyma?
- 20 fej fokhagyma?
- 20 répa és gyökér?
- 3 üveg vörösbor? :)
Ha valóban mehetnek ezek a mennyiségek, nyugtass meg s akkor nem szóltam egy szót sem és így fog elkészülni a pörkölt :) Hozzáteszem, mindent pont ugyanígy akarok csinálni ahogy fent leírtad (+vargánya a végén).

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.11.17. 11:02:01

Szia,

Olvasd el ezt a leirast:

horasz.blog.hu/2008/05/13/marhaporkolt_30_szemelyre_mit_mennyit_hogyan

10 kg hushoz 3 kg hagyma eleg, szvsz nagyjabol 2 fej fokhagyma is, repabol, gyokerbol osszesen 20 szal eleg. Vorosborbol ha a vegen rakod bele szinten eleg 1 uveg, max 2....de akkor sokaig kell majd fozni.

Miliko 2008.12.28. 12:51:44

Szia!
Azt hallottam, hogy az özhúst először meg kell abálni, viszont itt nem olvastam, hogy kell. Légyszi segíts nekem még kezdő vagyok!:)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.12.28. 13:26:50

Szia,

En nem szoktam abálni, ezért nem is nagyon tudok segíteni ez ügyben. Abálni én csak disznóvágáskor szoktam, de maga az abálás forró vízbe merítést, kvázi főzést jelent.

Ezen a honlapon nagyon sok vadtel recept van, egyik sem ir abálást, szóval tanácstalan vagyok. Egy biztos, a pörkölt értelmét vesztik, ha készítés előtt a húst megfőzik.
www.vadlakoma.hu/oz.php

serci 2011.09.10. 12:36:35

Nem baj az enyém lassan készen lesz,tarhonyával körítem,és tettem bele pár szelet kumplit is,mert anélkül nekem nem ízlik a pörkölt! Nem fifkázni akartam, ha úgy gondoltad bocsi!!!

Horasz · http://horasz.blog.hu 2011.09.10. 12:40:48

Dehogy vettem úgy...egs:) Jó étvágyat!

Wekerlei 2012.07.18. 12:30:02

Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alatt megfőzök kuktában :
A húst kuktában betéten gőzben vagy vízben 20 percig blansírozom félpuhára. Kinyitom a kuktát kiöntöm a főzővizet egy másik edénybe, a húst meg egy harmadikba. Ezután nyitott kuktában hagyományos módon hagymát dinsztelek, rá paprikát, húst, zöldségeket és felöntöm a főzővízzel. Lezárom a kuktát, és 10 perc normál intenzitással főzés után ismét lehűtöm és kinyitom a kuktát, hozzáadom a pörkölthöz a sürített paradícsomot, vörös bort, besürítem lisztes habarással, nyitott kuktában. Az izek beállítása után (+vörösbor + sürített paradicsom) lefedem és 10 percig hagyom összeérlelődni. Ezután az alumínium kuktából átöntöm a kész pörköltöt egy nem alumínium tálaló edénybe. Ez így összesen kb 1 óra.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2012.07.18. 12:39:06

@Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz mellett, bogrács van, sör a kézben, beszélgetés, és lazulás. A lisztes habarásnak meg annyi köze van bármiféle pörkölthöz, mint Makónak Jeruzsálemhez.