Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
web tracker
Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni. A tartalom kereskedelmi célokra NEM használható fel.

Horasz konyhája

Gasztronómia otthon, ételek, italok receptek férfi szemszögből. Hús minden mennyiségben, kínai és olasz tészták, néha pedig desszert.

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Horasz: @Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz melle... (2012.07.18. 12:39) Őz pörkölt borgácsban
  • Wekerlei: Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alat... (2012.07.18. 12:30) Őz pörkölt borgácsban
  • nagypapi: Legyetek hosszú életűek minden tekintetben! NP (2012.06.01. 11:42) Séfbolt
  • A díler: Át tudom érezni :))) Sok sok sikert nektek! :) (2012.05.21. 11:54) Séfbolt
  • vladx: hajrá Horasz :) sok sikert és tejjel mézzel folyó Kánaánt :) (2012.05.21. 11:15) Séfbolt
  • ehran: Hehe, pont arra jöttem el ma reggel, ha ezt tudom... :) (2012.05.21. 10:21) Séfbolt
  • zsurkenyer: Kedves Horasz ! Kérlek nézz be Zsúrkenyérhez! Köszönöm: Sutyi (Zsúrkenyér-né :)) (2012.04.15. 03:49) Szilveszteri menüajánló 2011
  • Utolsó 20

Címkék

VKF VI. - Sült kacsacomb, párolt lila káposztával

2007.07.01. 12:11 | Horasz | 5 komment

Címkék: burgonya kacsacomb

A VKF VI.-ik fordulóját Lorien írta ki, emígyen:

"Komplementer ízek

Készítsetek olyan ételeket, amelyekben ellentétes ízvilágok úgy egyesülnek, hogy a végeredmény harmonikus és "teljes" lesz. Különösebb megkötést nem szeretnék tenni, azaz nem lényeges, hogy pl. a köret komplementere a főételnek, vagy a mártás, esetleg az ételben használt fűszerek komplementerei egymásnak. Lehet előételt, levest, főételt, egytálételt, akár desszertet is alkotni, a hangsúly a különböző ízvilágok egyesítésén van. Titkon abban is reménykedek, hogy néhányotoknak sikerül esetleg kettőnél több komplementert is egyensúlyba hozni."

Amikor elolvastam a kiírást, egyből megtetszett a feladat, valamint elkapott az aggodalom is. Mit is találjak ki. Elkezdtem végigmenni a kedvenc ételeimen (ezeknek száma sok) és egy számomra nagyon nagy klasszikusnál álltam meg: Sült kacsacomb, dinsztelt (párolt) lila káposztával, petrezselymes burgonyával. Egyszerű, komplementer íz és viszonylag könnyen elkészíthető. Ahogy elnézem a többiek írásait, azt hiszem én a könnyebbik utat választottam, hiába na, lusta informatikus vagyok.

A kacsa combokat beáztattam, majd megvizsgáltam, hogy nem maradt e "talú" (toll) bennük valahol. A bőrös felüket beirdaltam, majd a húsdarabok mindkét oldalát a következő fűszerekkel szórtam meg (édesanyám tanácsára mindenből bőven):

  • csipetnyi só,
  • hasonló mennyiségű őrölt kömény,
  • 1 tk vegeta (vegeta utálok használhatnak más, természetesebb fűszerkeveréket),
  • 1 tk szárított majoránna (!),
  • egy tekerésnyi friss bors.

A combokat a fűszerezés után egy tálba raktam majd 3 gerezd fokhagymát melléjük zúztam és lefedtem. Ment a hűtőbe egész éjszakára. Reggel a bőrös felükkel lefelé tepsibe helyeztem át őket, 4 evőkanál libazsír ment alájuk és kb. 1,5 dl víz. Alufóliával lefedtem a tepsit és takarék lángon sütni kezdtem (sajnálom nem tudok hőfokot mondani, előző posztomban írtam, nem éppen ideális feltételek mellett került sor az attrakcióra).

1,5 óra múlva megnéztem mennyire puhultak meg, majd átfordítottam őket, hogy a bőrös felük legyen felfelé. Kaptak újabb fél órát a fólia alatt. Amikor úgy éreztem, hogy puha, levettem a fedést, megkentem egy kis sörrel a combokat és pirítani kezdtem a húst. Újabb fél óra elteltével a művet késznek nyilvánítottam.

A párolt lila káposzta így készült:

  • 2 tk egész köményt, zsiradék nélkül megpirítottam a lábos alján,
  • 4 evőkanál olajat öntöttem a lábosba, majd
  • 4 evőkanál cukrot karamellizáltam, ezt
  • 5 evőkanál ecettek engedten fel,
  • 2 csipetnyi sót is raktam bele,
  • 8 dl víz hozzáadása következett,
  • a  műveletet a laskára (félbe,aztán pedig mintha hagymát vágtam volna félkarikára..:) felvágott 1 közepes fej lila káposztát fejezte be.

Lefedtem, megpároltam majd ízlés szerint utánafűszereztem. A petrezselymes burgonya leírásától mindenkit megkímélnék. A hús vajpuha, omlós, intenzív ízű lett, melyet a káposzta tökéletesen kiegészített, a burgonya (frissen, kertből) pedig szokás szerint tökéletesen "muzsikált" mellé.

A bejegyzés trackback címe:

http://horasz.blog.hu/api/trackback/id/tr58223382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Andreia 2008.02.21. 13:30:15

A hétvégén kipróbálom a Horász féle sült kacsát!
Teccik az oldal, Gratulálok, csak így tovább!;)
Andika(volt osztálytársad)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.02.21. 23:04:03

Szia Andi,

Koszi szepen, jo etvagyat a kacsahoz:)

oroszlánka 2008.05.25. 16:12:42

Szia!

A forum.index.hu-ról vagyok. Imádok enni. Főleg ilyen jókat.
Szép az oldal, és jók a receptek!

Pincehelyi 2009.11.13. 12:44:51

Hörghurutus lányom kacsacombot kívánt, ezért megpróbáltam (kevesebb ecettel) a javaslatodat, és jó lett, köszönöm! Bár én krumplipürét mellékeltem hozzá.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.11.13. 15:36:08

@Pincehelyi: Egs! A betegért mindent..:) Örülök, ha ízlett!