Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
web tracker
Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni. A tartalom kereskedelmi célokra NEM használható fel.

Horasz konyhája

Gasztronómia otthon, ételek, italok receptek férfi szemszögből. Hús minden mennyiségben, kínai és olasz tészták, néha pedig desszert.

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Horasz: @Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz melle... (2012.07.18. 12:39) Őz pörkölt borgácsban
  • Wekerlei: Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alat... (2012.07.18. 12:30) Őz pörkölt borgácsban
  • nagypapi: Legyetek hosszú életűek minden tekintetben! NP (2012.06.01. 11:42) Séfbolt
  • A díler: Át tudom érezni :))) Sok sok sikert nektek! :) (2012.05.21. 11:54) Séfbolt
  • vladx: hajrá Horasz :) sok sikert és tejjel mézzel folyó Kánaánt :) (2012.05.21. 11:15) Séfbolt
  • ehran: Hehe, pont arra jöttem el ma reggel, ha ezt tudom... :) (2012.05.21. 10:21) Séfbolt
  • zsurkenyer: Kedves Horasz ! Kérlek nézz be Zsúrkenyérhez! Köszönöm: Sutyi (Zsúrkenyér-né :)) (2012.04.15. 03:49) Szilveszteri menüajánló 2011
  • Utolsó 20

Címkék

Marhapökölt, sertéspörkölt, vegyespörkölt

2007.07.14. 11:51 | Horasz | 5 komment

Címkék: pörkölt recept marha sertés


Talán már két hónapja, hogy Balázs barátommal arról beszélgettünk, hogy milyen régen is ettünk már egy jó pörköltet, aztán persze jól el is felejtkeztünk a témáról, lévén náluk némi padlóburkolás, festés, járólapozást boldogította mindennapokat, míg én éppen a munkahelyváltás nyűgét éltem át. Két héttel ezelőtt Balázs kör meghívó email küldött, valami szülinapot meg pörköltet emlegetve.

Mivel meg akartam felelni egy születésnapos barát kívánalmainak, úgy döntöttem vegyes marha illetve sertés pörköltet készítek. Meg kell említsem előbb tanultam meg meg pörköltet főzni, mint bármi mást (na jó, a rántottán kívül) és elég jól szoktak sikerülni a próbálkozásaim. Mégis Lorien kollégához (ezúton is kösz a rám szánt email perceket) illetve a googlehoz fordultam tanácsért, ötletekért, hogy igazán különlegeset alkothassak (hogy mit vettem át arról később).

A legtöbb gasztroblogerhez hasonlóan én is vallom és hiszem, hogy minden finom étel alapja a jó minőségű és friss hozzávaló. A szombat reggel fél kilenc a Lehel téri piacon találat. A nagyobb létszámra tekintettel (8 fő) a következő húsokat vásároltam:

  • 2 kg marha lábszár,
  • 1 kg bontott sertés csülök,
  • 1 kg sertéslapocka,
  • 1 nagyobb darab marha húsos levescsont (borda) kb. 50 dkg,
  • 2 db sertés combcsont kb. 40 dkg,
  • 40 dkg húsos erdélyi szalonna,
  • 15 dkg zsírszalonna.

(A fenti mennyiségek a történeti hűség kedvéért pontosan szerepelnek, azonban utólag nézve, 20-25 dkg szalonna bőven elég lett volna. Aki a recept alapján főz, javaslom igazodjon ehhez.)

A húsokon kívül hozzávalók még:

  • 12 közepes fej hagyma (ez nagyjából 1-1,5 kg-nak felelhet meg),
  • 6 fej pirosba hajló tv paprika (Lorien tanácsára),
  • 2 fej paradicsom,
  • 1 fej fokhagyma,
  • 4 tk egész kömény,
  • 3-5 babér levél,
  • majoránna (én kb. 6 teáskanálnyit használtam), só, bors, pirospaprika ízlés szerint,
  • 1 üveg száraz vörösbor.

Mint látható a társaság nem vegetáriánus. Ezek után jött Laci barátunk, körülnézett a piacon és beszerzett egy 15 kg-os dinnyét azzal a felkiáltással, hogy ez lesz a desszert. A kocsiba pakolást követően elindultunk Érdre, az úton az én feladatom volt a Laci anyukája által 5 literes üvegben készített kovászos uborka felügyelete, szerencsére semmi baja nem lett.

A házigazda kitörő örömmel illetve azzal a hírrel fogadott, hogy nem volt érkezése az italokat beszerezni. Laci és én újra kocsiba vágtuk magunkat, vettünk néhány liter üdítőt, 1 üveg Finlandia vodkát, egy üveg gint, illetve tonikot. Ezekből az összetevőkből készül a társaság kedvenc long drinkje vagy koktélja nem is tudom melyik kategóriába tartozik a "Gleccser". 1 rész vodka, 1 rész gin, 2 citrom karika, 3-4 jégkocka, és a pohár maradék részébe tonik. A röviditalok mennyisége a pohár nagyságtól függ, fél literes korsóba 1-1 dl, 3 dl pohárba 4-4 cl. Miután feltankoltunk italokból és így lelkünk megmenekült a kiszáradás rémképétől, neki láttunk főzni.

A húsokat megmostuk, a nagyon nagyon zsíros részektől megtisztítottuk, majd a hüvelykujj felső perece nagyságú darabokra vágtuk.  A hagymát és a tv paprikát felkockáztuk. A sertés és a marha húsokat külön lábosba kezdtük elkészíteni.  A szalonna és a hagyma feleződött.

A zsírszalonnát zsírjára olvasztottam, majd rádobtam a felkockázott erdélyi szalonnát is. Amikor átpirult, 2 tk köményt a felhevült zsírban szétpattogtattam. A hagymát és az apróra vágott tv paprikát a zsíron megdinszteltem, sóztam, borsoztam, majorannáztam,  végül pirospaprikával színeztem. Rádobtam a marhahúst, csontostól mindenestől, a hús kockákat átpirítottam, majd amikor levet kezdtek engedni, fedőt raktam a lábosra és a gázt takarékra vettem. 

Miközben a vegyespörkölt marha része már szépen fődögélt, a fent leírt módon elkészítettem a sertéspörköltet is. Miután a marha 40 percet párolódott fedő alatt, a sertéspörköltet átköltöztettem a marha mellé. A Balázs által direkt a baráti főzésekre vett és megérkezésünkkor nagy büszkén bemutatott 7,5 literes lábos rögtön tele is lett :) Szegény Balázs amit kapott....:) A két hús összekeverése után beleengedtük a 7 dl vörösbort, a gázt takarékra csavartuk és elégedetten hátradőltünk. A pörköltet sűrűn kevertük, kóstoltuk. Amikor a marha már majdnem megpuhult, beleraktuk a fejnyi fokhagymát, pár tk. pirospaprikát és a két felcikkelyezett paradicsomot, majd lefedtük. A hús az összeöntést követően kb. 3 órát főtt.

A nokedli készen várt minket, Laci egy serpenyőben két kanál olíva olajon átfuttatta, megszórta majoránnával és kis frissen őrölt borssal. Mivel mindenki éhes volt amint elkészült a nokedli átmelegítése, rögtön tálaltunk.

A pörkölt isteni lett, a szaft sűrű, selymes, fűszeres, a hús pedig vaj puha omlós. A csülökcsont kifordult a húsból, az egész omlott az ember szájában. Az uborka ízlettességéről némi fogalmat alkothatnak a kedves olvasok: első körben az 5 literes üveg fele fogyott el, a második kör után pedig összesen 4 darab uborka maradt. Igazi csapatmunkás főzés volt, Laci aktívan segített, míg Balázs és J. elvégezték a kuktai munkát.

A csapat férfi tagjai az ebéd után a hűvös padlón kerestek ejtőzési és pihenési lehetőségét. Azt hiszem ezt a fázis hívják így: "csak nyögni és feküdni". Nagyjából egy órányi szieszta után ellátogatunk a Pataky féle cukrászdába a trüffel tortáért, és ha már ott voltunk hoztunk 20 gombóc fagyit is. A dinnyére pedig egyszerűen nem jutott hely.

A bejegyzés trackback címe:

http://horasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3229823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2010.01.21. 12:25:58

Kedves és igen régen látott Horasz barátom!

Nemsokára indul tizenöt fős kis csapatunk az Alpokba egy kellemes hétre, és mivel váltott műszakban főzünk majd, az Apátkúti főzés emlékére én egy lábszár pörkölt elkészítését vállaltam (persze nem bográcsban).
Aztán ahogy szétnéztem a kínálatban, mégis emellett a vegyes pöri mellett döntöttem, - hiába, a csülök hatalma nagy.
Köszönöm, hogy ilyen részletes és már előre jót sejtető leírással szolgáltál.

Baráti üdvözlettel
Sárközi Dávid
www.adventures.hu

Horasz · http://horasz.blog.hu 2010.01.21. 12:38:40

Dávid,

Mindig öröm ha valakinek a segítségére lehetek, dupla öröm ha régi barátnak. Jó utat és jó étvágyat:) Szalonna adagolással óvatosan! :)

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2010.01.21. 13:04:23

@Horasz:

Az nem volt teljesen világos, hogy a kiindulásnál mindent kettéosztasz (hagyma, szalonna, fűszer, stb.), és gyakorlatilag két pörköltet öntesz össze 40 perc után? Vagy hogy értetted, hogy "fent leírt módon elkészítettem a sertéspörköltet is."

D

Horasz · http://horasz.blog.hu 2010.01.21. 13:36:48

Szia,

Igen minden ketté lett osztva, én az idő rövidsége miatt elkezdtem mindkét pörit, és összeöntöttem. Ha te csinálod és ráérsz, akkor kezd el a marhával (annak ugye több idő kell), rakj alá mindent egyben, majd amikor félig megpuhult a marha mehet a csülök.

H.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2010.01.23. 17:45:15

Köszönöm. Nekem szimpatikusabb volt a külön előpörkölés, szóval a Te utadat választottam, előbb a lábszárat, majd mikor az átkerült a nagy fazékba, a csülkös-lapockás sertést is megpörköltem, s mire a marha kicsit puhult, összebarátkoztattam őket egy üveg Cabernet-vel együtt.
Tréfából még reszeltem egy sárgarépát és egy marék erdei gombát a cucchoz - komolyan mondom, isteni lett az egész.
Most a mélyhűtőben várják a kétezer méter feletti feltámadást.

Köszönöm szépen ezt a remek receptet.