Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
web tracker
Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni. A tartalom kereskedelmi célokra NEM használható fel.

Horasz konyhája

Gasztronómia otthon, ételek, italok receptek férfi szemszögből. Hús minden mennyiségben, kínai és olasz tészták, néha pedig desszert.

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Horasz: @Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz melle... (2012.07.18. 12:39) Őz pörkölt borgácsban
  • Wekerlei: Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alat... (2012.07.18. 12:30) Őz pörkölt borgácsban
  • nagypapi: Legyetek hosszú életűek minden tekintetben! NP (2012.06.01. 11:42) Séfbolt
  • A díler: Át tudom érezni :))) Sok sok sikert nektek! :) (2012.05.21. 11:54) Séfbolt
  • vladx: hajrá Horasz :) sok sikert és tejjel mézzel folyó Kánaánt :) (2012.05.21. 11:15) Séfbolt
  • ehran: Hehe, pont arra jöttem el ma reggel, ha ezt tudom... :) (2012.05.21. 10:21) Séfbolt
  • zsurkenyer: Kedves Horasz ! Kérlek nézz be Zsúrkenyérhez! Köszönöm: Sutyi (Zsúrkenyér-né :)) (2012.04.15. 03:49) Szilveszteri menüajánló 2011
  • Utolsó 20

Címkék

Savanyú káposztás bableves

2008.03.18. 08:30 | Horasz | 14 komment

Címkék: recept savanyú káposzta bab füstölt hús nyírségi


Saját levében kolléga egy posztja kapcsán merült fel a kérdés, hogy miként is néz ki ez a tradicionális Szabolcs-Szatmár-Beregi étel. Mint korábban írtam édesanyám nyírségi, egészen konkrétan szabolcsi. Tőle tanultam ezt az ételt, ő pedig a nagyitól. Arrafelé valamint – ha jól tudom – a palócoknál ez egy ismert és elismert étel.

A legfontosabb összetevő a füstölt hús. Ez lehet füstölt: kolbász, karaj, oldalas, csülök, bármilyen csont (szegy, karaj, sonka, stb). Az étel alfája és omegája a füstölt íz, e nélkül nem az igazi. Az általam közölt recept 8 literes fazékra van méretezve, a kedves olvasók ebből induljanak ki.

Hozzávalók:
  • 40-60 dkg füstölt hús vagy csont,
  • 35-40 dkg bab,
  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 9 gerezd fokhagyma.
  • 3-4 kanál liszt a rántáshoz,
  • majoránna, babérlevél, só.

Ha füstölt hozzávalóról tudjuk, hogy sós akkor előző este beáztatjuk, akárcsak a babot.

Reggel a fazékban annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje feltesszük a  füstölt árút, jelen esetben oldalast közepes lángon főni. Az egész folyamat során a lassan „bugyborékoltatás” a legmegfelelőbb, szóval erre állítsuk be a gázt, főzőlapot, miegyebet. Amikor a villa már beleszalad a húsba, de a hús még nem fordul le a csontról (kb. 1,5 óra) hozzárakjuk a babot, egy gerezd fokhagymát, illetve 2-3 babérlevelet. Ilyenkor illik belerakni a száraz vagy éppen friss csípős paprikát is, már amennyiben nem kényes gyomrúakkal vagyunk körülvéve.

A bab mikor megpuhul, keresztben kissé szétnyílik, na ezen állapot előtt egy picivel (sajnálom, nem tudok konkrétumot írni), fazékba helyezzük a kissé megaprított (5-8 cm hosszúra szabdalt) savanyú káposzta. A káposztát, ha nagyon savanyú, érdemes előtte átöblíteni. A három összetevő nagyjából 15-25 perc alatt egymásra talál, ennyi idő alatt a káposzta is megpuhul.

Vegyük elő kedvenc rántás készítő lábasunkat, tegyünk bele annyi olajat amennyit 3-4 kanál liszt felvesz, dobjunk bele 8 gerezd apróra vágott fokhagymát. Készítsük el a rántást, a végén adjunk hozzá egy teáskanál paprikát, keverjük jól el, majd 4-5 dl hideg vízzel felengedve keverjük simára. Öntsük a levesünkhöz, majd az egészet forraljuk fel egyszer. Kész is vagyunk. Nagymókusok tálaláskor tejfölt vagy csípős paprikát is rakhatnak rá. Kismókusok (mint én) csak minden flancni nélkül, friss, ropogós kenyérrel falják.

Ps: Új kategóriát indítottam, ronda, de finom névvel. Ide kerülnek majd az olyan ételek, amelyeket én nem vagyok képes normálisan fényképezni. Nagyon rondán néznek ki, de igen finomak.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://horasz.blog.hu/api/trackback/id/tr57384716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

phzs · http://ecet-es-olaj.freeblog.hu 2008.03.18. 08:41:39

Erről az ételről először Végh Antalnál olvastam, még azt hiszem egyetemista koromban. Addig nem nyugodtam, míg meg nem főzhettem, persze akkor a szüleim konyhájában, és az ő költségükre. Nagy volt az előzetes bizalmatlanság, és az ételtől sem enyhült. Arra nem emlékszem, hogy nekem ízlett-e, de az biztos, hogy apám hetekig zengte, hogy egy jó csülkös bablevest tönkretettem, bla-bla-bla. A mai eszemmel azt gondolom, hogy ez az étel egyszerűen nem lehet rossz. Ki kéne újra próbálni, csak most éppen egy másik őskonzervatív ellenállását kellene leküzdeni. :-)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.03.18. 09:29:15

Az en anyukam pl. annak allt rendszeresen ellen, hogy a kertben levo rozmaringleveleket apritva raszorajam a tepisben sulo krumplira, mivel "tul illatos" lesz. aztan egyszer kicseleztem es azota O is ugy csinalja.

Eleg bator lehettel, ha csak ugy nekiszaldtal egy konyvben olvasott recept alapjan:)

Szerintem jol latod, ez a kaja tenyleg nem lehet rossz elso ranezesre sem:) fustolt hus, bab, aromas savanyu kaposzta? vilag izei egyesuljetek:)

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2008.03.18. 10:04:07

Ahogy Phzs, én is Végh Antal "Száz szatmári parasztétel" című könyvében olvastam a babos káposztáról, és egy időben gyakran főztem Most hogy megláttam nálad, én is meg fogom főzni :-)

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.03.18. 10:13:06

én egy régi prima konyha számban bukkantam rá ősszel, (akkor fel sem tűnt amikor megvettem) és alig bírtam kivárni, amíg megsavanyodott a káposztánk! nagyon finom étel, én imádom a tejfölt, így azzal tálaltam, nem volt kifogás ellene :)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.03.18. 12:01:54

Én köszönöm! Amint kiheverem a húsvétot, meg is főzöm. Közben Saxon-Szász János festőművész is elküldte a saját receptjét, itt lehet megolvasni a kommentek alatt:
sajatleveben.blogspot.com/2008/02/boldog-szletsnapot-jkai.html

max 2008.03.18. 12:46:13

Rég elfeledett ízek kerülnek elő. Utoljára kb. 5 évvel ezelőtt ettem, de most úgy gondolom hogy csinálni fogok, és természetesen enni is. Köszike!!

max

gigi a konyhában 2008.03.18. 14:34:03

Szia!

A savanyú káposztát együtt főzöd a hússal és babbal? Csak azért kérdem, mert én is szabolcsi "lyány" vagyok, és mi külön szoktuk :-). Amúgy egy nagyon finom étel, nálunk az egész család egyik kedvence, csak szimplán káposztás paszulynak hívjuk, és eddig senki nem csalódott benne, aki kóstolta. Én is készülök hamarosan főzni egy adagot, a füstölt csülök már megvan hozzá.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.03.18. 14:35:24

Igen, egyutt:) igy a kaposzta savanyusaga beleivodik a tobbi osszetevobe, cserebe a kaposzta is atveszi a fustolt izt:)

Pann 2008.03.19. 20:37:38

Horasz nagyon guszta! Szerintem husvetra en is kiprobalom.

Errol jut eszembe. Kozepsuliban ettem egy levest, amit ott a keleti reszen ismernek, de sehol nem lattam meg leirva. Akkor savanyulevesnek csufoltak. Abban volt krumpli, szalonna, kolbasz, meg meg kitudja mi, es isteni finom volt. Nem ismeri veletlenul valaki? Nagyon halas lennek a receptert :)

Pann 2008.03.22. 10:52:07

Most probalom elkovetni en is ezt a finomsagot.
Tudom, hogy szoke, meg bamba vagyok, de nem talalom, mikor raktad bele a voroshagymat, amit a hozzavalok kozott felsoroltal.
No de azert nem esek ketsegbe, gyakorlott haziasszony leven meg tudom oldani, csak eloszor eletemben, szerettem volna recept szerint csinalni valamit :) Hat ilyen az en szerencsem:)
Az illatok mar isteniek :)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.03.22. 11:29:42

Igen, kimaradt..:( a babbal egyutt kerult bele. igerem amint vegzek a husveti fozesekkel javitom majd.

Azert egy elmenybeszamolot kerek ha megkostoltatok...:)

H.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.03.22. 20:39:02

Pann, reklamaciot is fogadok, tenyleg erdekeln, hogy sikerult:)

Pann 2008.03.28. 14:03:53

Bocs, hogy csak most referalok, de kicsit el vagyok havazva. Raadasul mar keszulodom a kovetkezo hazamenetelemre. Juteszembe sorozes, ha otthon vagyok?

Szoval a bableves nagyon finom volt:) Kicsit sokat csinaltam, szoval egy joadagot le is kellett fagyasztanom belole, de Raasnak is, nekem is nagyon izlett :)) Remek recept :)

Cserebe van egy jo kis francia receptem, ha erdekel, emailben elkuldom :)

Muster Mark 2010.09.08. 09:49:13

Hűű ez irtó fingós kajának néz ki :-)