Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
web tracker
Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni. A tartalom kereskedelmi célokra NEM használható fel.

Horasz konyhája

Gasztronómia otthon, ételek, italok receptek férfi szemszögből. Hús minden mennyiségben, kínai és olasz tészták, néha pedig desszert.

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Horasz: @Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz melle... (2012.07.18. 12:39) Őz pörkölt borgácsban
  • Wekerlei: Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alat... (2012.07.18. 12:30) Őz pörkölt borgácsban
  • nagypapi: Legyetek hosszú életűek minden tekintetben! NP (2012.06.01. 11:42) Séfbolt
  • A díler: Át tudom érezni :))) Sok sok sikert nektek! :) (2012.05.21. 11:54) Séfbolt
  • vladx: hajrá Horasz :) sok sikert és tejjel mézzel folyó Kánaánt :) (2012.05.21. 11:15) Séfbolt
  • ehran: Hehe, pont arra jöttem el ma reggel, ha ezt tudom... :) (2012.05.21. 10:21) Séfbolt
  • zsurkenyer: Kedves Horasz ! Kérlek nézz be Zsúrkenyérhez! Köszönöm: Sutyi (Zsúrkenyér-né :)) (2012.04.15. 03:49) Szilveszteri menüajánló 2011
  • Utolsó 20

Címkék

Vörösboros kakaspörkölt bográcsban

2008.08.26. 16:11 | Horasz | 4 komment

Címkék: csirke bor pörkölt hagyma paprika

Mint megírtam nyaralni voltam, szombaton mentünk le vidékre, aznap este pedig édesanyám már le is vágta az „ünnepre” (kicsi fia otthon lesz 12 napig) a legnagyobb kakast az állományból. Nem volt semmi őkelme, hiszen megpucolva 4 kg, 60 dkg-ot nyomott. Véréből vasárnap reggelre hagymás vér készült, ebédre pedig kakaspörkölt, vörösborosan. Amikor megkérdeztem édesanyámat, hogy milyen is legyen a pörkölt hagyományos, vagy kísérletezzek vele, a válasz az volt, hogy „ahogy szoktuk fiam, csak ahogy szoktuk”.  Ez pedig a legegyszerűbb elkészítési módot jelenti, amihez kell:

  • 20 dkg házi füstölt szalonna,
  • 2 tk egész kömény,
  • 4-5 nagyobb fej vöröshagyma (nem öklömnyi darabok, de a közepesnél kicsit nagyobbak)
  • 2-3 babérlevél,
  • bő félmaroknyi só,
  • 1 púpos kanálnyi házi pirospaprika,
  • 1 paprika,
  • 1 paradicsom,
  • 1 üveg vörösbor.

A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöt a bogrács alján hagyjuk, a zsírba beleszórjuk a köményt, majd amikor az szétpattogott, a felkockázott hagymát elkezdjük dinsztelni. Amikor a hagyma már kis szint kapott, a bográcsba pakoljuk a feldarabolt kakast, a húst fokozatosan minden oldalán fehéredésig piruljon (én itt térek el a klasszikus stílustól, ahol a paprikát a hagymára dobják, majd azon pörkölik a húst). Rázogatva, néhol a fakanállal igazítva várjuk, hogy a hús elkezdjen levet engedni, majd amikor már natúr szaftja van, megsózzuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Ekkor helyezzük bele az egy szem zöldpaprikát, illetve paradicsomot.

Jól összekeverjük, felöntjük, annyi vízzel amennyi a húst éppen ellepi. Ekkor jött el a bográcsozás második legjobb része: üljünk a diófa alatt, kortyolgassuk a jéghideg sört, bámuljunk a tűzbe és hallgassunk, avagy beszélgessünk kedvünk szerint. Időnként rakjunk a tűzre, rázzuk meg a bográcsot, ellenőrizzük a hús puhaságát.

Amint a villánk már beleszalad a húsba, de még nem az igazi, elmondhatjuk, eljött a vörösbor ideje. Kinyitjuk a főzésre szánt üveget, minőség ellenőrzésnek vetjük alá, majd a maradékot beleöntjük a bográcsba. Amikor a hús megpuhult, illetve a szaft sűrűsége számunkra megfelel, vegyük le a művet a tűzről, majd kedvenc köretünkkel (jelen esetben tésztával és hideg kovászos uborkával) fogyasszuk el jóízűen, azzal a tudattal, hogy mindent megtettünk az egészséges táplálkozás érdekében, hiszen minden bio avagy organikus volt. A szalonna a saját vágású disznónkból került, a kakast anyám nevelgette, etette, a zöldségek pedig a kertből kerültek az bográcsba, még a pirospaprika is a saját termésünkből lett ismerős által ledarálva.

A bejegyzés trackback címe:

http://horasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8634091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.08.26. 17:09:44

Biztos. Struccot ettem mar, ez annak sokkal finomabb volt:)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.08.26. 21:03:30

Látom, jó családból való vagy!

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.09.01. 11:27:21

Ejj, nagyon szép kakas lehetett, gyönyörű a húsa! Igazi jó alapanyag, milyen kár, hogy nmekem már elfogytak