Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
web tracker
Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni. A tartalom kereskedelmi célokra NEM használható fel.

Horasz konyhája

Gasztronómia otthon, ételek, italok receptek férfi szemszögből. Hús minden mennyiségben, kínai és olasz tészták, néha pedig desszert.

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Horasz: @Wekerlei: Egy egy ilyen alkalomnál nem az idő a lényeg, hanem az esemény. Ül az ember a tűz melle... (2012.07.18. 12:39) Őz pörkölt borgácsban
  • Wekerlei: Mindig rosszul vagyok amikor ilyen 4 órás főzésekről hallok. Én bármilyen kemény húst egy óra alat... (2012.07.18. 12:30) Őz pörkölt borgácsban
  • nagypapi: Legyetek hosszú életűek minden tekintetben! NP (2012.06.01. 11:42) Séfbolt
  • A díler: Át tudom érezni :))) Sok sok sikert nektek! :) (2012.05.21. 11:54) Séfbolt
  • vladx: hajrá Horasz :) sok sikert és tejjel mézzel folyó Kánaánt :) (2012.05.21. 11:15) Séfbolt
  • ehran: Hehe, pont arra jöttem el ma reggel, ha ezt tudom... :) (2012.05.21. 10:21) Séfbolt
  • zsurkenyer: Kedves Horasz ! Kérlek nézz be Zsúrkenyérhez! Köszönöm: Sutyi (Zsúrkenyér-né :)) (2012.04.15. 03:49) Szilveszteri menüajánló 2011
  • Utolsó 20

Címkék

Shepherd's pie – Pásztor pite

2009.02.27. 14:15 | Horasz | 7 komment

Címkék: burgonya video bor recept gordon ramsay

A pásztor pite egy klasszikus angol étel, bárányból készül innen ered a neve. A gazdasági válságra való tekintettel én a fagyasztóban bujkáló fél kiló sertés illetve marhahús mellett döntöttem, a hűtő különböző sarkaiban vacogtak a zacskók. A hozzávalók részletes listája (4 ember részére, bőséges adag):

  • Fél kiló sertés, illetve fél kiló darált marhahús
  • 3-4 kanál olíva olaj,
  • 2 közepes fej hagyma,
  • 2 közepes nagyságú sárgarépa,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 1 közepes konzervdoboznyi paradicsompüré,
  • 3-4 kanál Worcestershire szósz,
  • 4 dl vörösbor,
  • 5 dl hús alaplé (vagy húsleves),
  • 1 kg krumpli,
  • 2 tojássárgája,
  • 5 dkg vaj,
  • 5-6 dkg sajt (az eredeti recept parmezánt ír, én sima trappistát használtam),
  • kakukkfű (friss lenne az igazi, de hát februárban maradt a morzsolt),
  • rozmaring (lásd mint fent),
  • só, bors.

Elővettem a legnagyobb serpenyőmet, felforrósítottam, amikor már füstölt beleöntöttem az olajat, majd a húst addig pirítottam amíg szint nem kapott, ekkor megsóztam, megborsoztam, belereszeltem a hagymát, répát, fokhagymát. Meglocsoltam Worcestershire szósszal, valamint beleraktam a paradicsompürét is, kb. 2 kanál kakukkfüvet, ugyanennyi rozmaringot, jó alaposan összekevertem, majd felöntöttem a borral.

Addig főztem, míg a bor teljesen el nem főtt, ekkor felöntöttem a hús alaplével, majd tovább főztem a ragut, amíg jó sűrű nem lett.

Eközben a kiló burgonyát megpucoltam, megfőztem, összetörtem, kikevertem a két tojás sárgájával illetve a vajjal, sóztam, borsoztam, majd belereszeltem a sajt jó részét.

Egy jénaiba beleszedtem a ragut a tetejére, a tetejére kb. 2 ujjnyi vastagságban ráhalmoztam az elkészített krumplipürét, elsimítottam, majd a tetejét megszórtam sóval, borssal, reszelt sajttal, megszurkáltam néhány helyen villával. 180 fokos sütőben sült 30 percet, a teteje aranybarna lett.

Az egész család imádta, nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, cserébe ízletes, laktató egytálétel.

Az eredeti recept, Gordon Ramsay-től (Sunday Lunch), illetve a video:

A bejegyzés trackback címe:

http://horasz.blog.hu/api/trackback/id/tr87958369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

chilii 2009.02.27. 15:10:47

én is pár hete főztem, csak vaddisznóból, át is kereszteltem vadászpitére :)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.02.27. 15:16:30

igen olvastam, meg is tetszett:) igazabol kondas pitenek akartam hivni, de mivel mara is van benne, kondas-gulyas pite lett volna a korrekt, azt azonban mar tul hosszunak talaltam ahhoz, hogy frappans cim legyen.

Igazabol a legkozeleb talan gombat is teszek bele, mert nagyon jol illett volna a vorosboros izvilaghoz.

Chez Christine 2009.02.28. 10:42:12

Szioka! Meglepetés vár a blogomban!

Trilemma 2010.01.13. 14:37:03

Nemrég találtam erre a blogra és ma el is készítettem ezt a receptet, csak disznóhúsból. Nekem annyira nem sikerült jól, mivel nagyon soknak bizonyult az alaplé, pedig a vörösbornak csak a felét raktam bele. Sokáig pároltam, a hús teljesen puha lett de így sem sikerült olyan állagúra, h rendesen megsüljön a sütőben, kicsit folyós maradt utána is. Én minimum 2-3 decivel kevesebb levet öntenék hozzá. Amúgy finom lett.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2010.01.13. 14:45:46

Szia,

Sajnálom, hogy nem úgy sikerült ahogy szeretted volna, de azért örülök, hogy finom lett:)

Üdv,

H.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.10.30. 14:58:20

@Horasz: aszem ezt nevezik cottage pie-nak, ami nem bárányból készül:) van még a halas változata is, azt még nem próbáltam.
én is ramsay receptjét használom mindig...